petak, 19 April 2024

gazadPalestinski dječak Muhenned El-Husni iz pojasa Gaze za vrijeme mjeseca ramazana naučio je cijeli Kur’an napamet.

 

 El-Husni (14) jedan je od šestorice hafiza Kur’ana iz mesdžida “El-‘Avdetu ila Allah – Povratak Allahu”. Mesdžid je izgrađen u izbjegličkom kampu na sjeveru pojasa Gaze,  pod nazivom “En-Nahba”.

On kaže: “Nisam imao teškoća u učenju Kur’ana napamet. Pamćenje Kur’ana me je rashlađivalo i nikako mi nije bilo vruće.”

Muhenned je organizovao dnevni tempo u kampu za učenje Kur’ana napamet poslije sabaha pa do ikindije namaza. U periodu od 26 dana zapamtio je cijeli Kur’an. Dnevno je pamtio 25 stranica, a preslušavao ga je njegov muhaffiz.

Za Aljazeera.net je kazao: “Pamtio sam Kur’an radi Allaha, i da bi radio po onome što je došlo u njemu.. Kur’an je metod života za sve nas. Treba da ga se držimo, da ga čuvamo i da ga primjenjujemo.”

U posljednjim godinama El-Husni je jedan od hiljade Palestinaca koji su za vrijeme ljetnog raspusta naučili cijeli Kur’an.

Šestorica hafiza u ovom centru za učenje Kur’ana imali su i neke zajedničke osobine:

– da su izrazito dobri učenici u svojim školama,
– da su u manje od dva mjeseca zapamtili cijeli Kur’an,
– da niko od njih nije osjećao velike teškoće u pamćenju.
– da su svi uložili maksimalni trud i napor u realizaciji svog cilja,
– da im je centar za učenje Kur’ana pri ovom mesdžidu obezbijedio dva obroka ( doručak i ručak)  slatkiše i voća.

Ministarstvo vakufa i vjerskih  poslova u Gazi priprema na hiljade učenika u centru za učenje Kur’ana napamet u područjima pojasa Gaze. Godišnje učenje  završi  stotine hafiza.

Ovi centri imaju mnoge probleme materijalne prirode, kao što su problemi smještaja.

Predsjednik udruženja za učenje Kur’ana i Sunneta, dr. Džemil ‘Udvan za Aljazeera.net je istakao da ovo udruženje okuplja više od 22 hiljade učenika koji su raspoređeni u 776 centara za učenje Kur’ana napamet.

Izvor: bir.ba