četvrtak, 04 Juni 2020

brak1Djevojke naše...

Ako u brak uplovimo tako što smo instituciju braka shvatili i u glavi iscrtali sa facebook slika na kojima uvijek pišu patetično - romantične stvari, sa ilustracijama kvaziislamskih parova u eksplicitnim sitacijama i pozama ili iz citata svjetskih poeta koji su, često, cijeli život proveli sami - za brz razvod ili nesretan život, ne krivimo nikoga osim sami sebe.

Brak je mnogo više od "sjedenja zagrljeni ispod mjeseca i gledanja u zvijezde dok talasi prave atmosferu", "slušanja otkucaja srca jedno drugom, gdje prestaje biti svijeta", opijajujućih svakodnevnih poruka po frižideru ili karminom na ogledalu, romantičnih večera i izlazaka, postova o tome kako muž mora slijediti sunnet i čistiti i prati sve po kući - treba pomoći, i Poslanik je pomagao, ali to nikako ne znači da ćeš ti sjediti i gledati, dok tvoj muž radi i vani i u kući i slikati ga za fejsbuk da pokažeš prijateljima šta je to sunnet.

Djevojke naše, mi smo ozbiljan i realan ummet, a brak je pojam da prigrliš mahane budućeg izabranika, prije nego li njegove manire. Lijepe situacije ne mogu trajati 24 sata, a ti si se, utjecajem bajki i bježanja od realnosti, samo za njih spremala.
Ljepota braka je da si svjestan da se ti, kao neko ko nije melek, udaješ za onoga koji, također, nije melek, i da u toj uzajamnoj borbi i tim lijepim, i manje lijepim trenucima, vidiš svoj Džennet, jer on to jeste, a on da bude onaj kojeg je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao kao "najbolji od nas".

Znaj da, ako zdravo pristupiš braku, iskušenja koja prolaziš zajedno sa tvojim mužem, mogu ti biti ljepša i slađa od blagostanja, jer je takva ljubav zaista iskrena i jaka, a to je nešto što ne možeš shvatiti ako te facebook bude pripremao za brak. Idilu svi lahko "trpimo", ali umijeće je voljeti i one čupave situacije braka.

Možda je vrijeme da razmisliš, a mi te, ako to zaista želiš, možemo lagati koliko god to budeš htjela, ali će ti kasnije biti žao.

I znaj, mi te volimo.

Hanka Vlahovljak