petak, 19 April 2024

tuga













Volio ju je neizmjerno i planirao zajednički život sa njom.

Ona je bila njegovo svjetlo i njegov pokretač, bez kojeg nije mogao normalno da funkcionira. Nije se usuđivao ni pomišljati na to da bi jednoga dana mogla otići, ostaviti ga, da bi mogao ostati bez nje.

A desilo se. Ostavila ga je. Nastavila je da živi dalje bez njega. Nije joj više značio onoliko koliko je trebao da znači. A ona njemu i dalje jeste. Nije mogao dalje da funkcionira, da živi bez nje. Kada je otišla, nestalo je svjetla u njegovom životu, nastala je sablasna tama, a on je samo nekako preživljavao.
I tako, sve do jednog dana, kada je odlučio da okonča takav život i nju povede sa sobom u svoju tamu.
Uzeo je oružje, zaputio se do nje, ranio je, misleći da ju je ubio, a zatim ubio i sebe, nasred ulice, pred mnoštvom prestravljenih ljudi.
Ona je, elhamdulillah, preživjela. Danas je sretna, sa svojim mužem, a on pod zemljom.
________________________________________________


Šta je to istinski, najveći gubitak?

Mnogi ljudi koji su izgubili majku, oca, suprugu ili dijete reći će da je najveći gubitak upravo gubitak neke od tih voljenih osoba.
Ne! To nije najveći gubitak!
Najveći je gubitak kada izgubiš vjeru u Allaha i kada ti iman opadne na najniže stepene, kada potoneš u pokornosti  Uzvišenom, postaneš jedan od nepokornih robova. Uistinu je to nešto najgore što te na ovome svijetu može zadesiti.
Smrt voljene osobe nije rastanak za sva vremena. To je samo privremeni  rastanak, a ponovni  će sastanak biti, inšallah, na najljepšem mjestu, u Džennetu divnom, mirisnom i prostranom.
A gubitak voljene osobe pravi je gubitak tek kada jedno od vas uđe u Džennet, a drugo ne uspije.
Ukoliko nekoga mnogo voliš i želiš mu samo najbolje, onda mu trebaš željeti uputu i Džennet, za to se truditi i Allahu doviti. Ne želiš najbolje voljenoj osobi ako se trudiš da joj pokloniš neke od dunjalučkih stvari, potpuno se posvećujući samo tome, već joj želiš dobro ukoliko je pozivaš u dobro i odvraćaš od zla, iskorištavajući svoje vrijeme za voljenu osobu na taj način, jer joj želiš najbolje, želiš joj Džennet, i ponovni susret sa njom na najljepšem mjestu i za sva vremena u vječnom uživanju.

Imam Muslim bilježi u Sahihu da su Ebu Hasanu umrla dva sina, pa je upitao Ebu Hurejru: “Da li si čuo od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, neki hadis koji će nam olakšati gubitak bližnjih?” Ebu Hurejra odgovori: “Da, njihova su djeca male džennetlije, pa će jedno od njih sresti jednog ili oba roditelja i uzet že ih za ruku i odjeću isto kao što ja držim komad tvoje odjeće, i neće ih napuštati sve dok ga Allah ne uvede u Džennet zajedno sa njegovim roditeljima.” (Muslim, 4/2029)


 Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kada robu umre dijete, Allah upita meleke: ‘Jeste li usmrtili dijete Moga roba?’, a oni odgovaraju: ‘Jesmo.’ Allah ih opet upita: ‘Jeste li uzeli plod njegovog srca?’, a meleki odgovaraju: ‘Jesmo.’ On ih opet upita: ‘Šta je rekao Moj rob?’, a oni odgovore: ‘Zahvalio Ti je i rekao: Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun! – Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo!’ Na to im Uzvišeni Allah kaže: ‘Napravite Mome robu kuću u Džennetu i nazovite je kuća zahvalnosti.’” (Tirmizi, Sunen, br.1021)

U hadisi-kudsijju Uzvišeni Allah kaže:  “Kome uzmem dragu osobu na ovom svijetu, pa se on bude nadao nagradi zbog tog iskušenja, dat ću mu Džennet kao nadomještaj.”

Zar da nakon ovih riječi i obećanja svoga Gospodara padaš u očaj i beznađe? Zar sumnjaš u Njegove odluke i Njegovu mudrost, a On je Najmudriji i Najplemenitiji, Onaj koji ti daje nešto i nekoga iz ljubavi prema tebi, a i kad ti uzima, čini to samo iz ljubavi prema tebi? Divan li je On Gospodar i divni su Njegovi planovi za tebe!
Kada te neko na dunjaluku ostavi, ode od tebe, to je samo zato što je Mudri i Najmilostiviji tako odredio, jer On zna šta je bolje za tebe i Njegovi su planovi zasigurno bolji od tvojih prohtjeva, želja i planova. Ako te nakon tvog velikog truda koji ulažeš u brak ostavi muž / supruga ili te napusti neko od dragih prijatelja, to je zato što Allah ima bolje planove za tebe i bolju budućnost od ove sadašnjosti, a Njemu ništa nije skriveno i On poznaje tajne nebesa i Zemlje.

Veži svoje srce prvo za Njega, jer od Njega jedinog ovisiš i Njemu ćeš se vratiti, ti i svi mi. Ovaj je dunjaluk samo sredstvo kojim se služimo usput na našem putu do Dženneta.  Na ovaj smo svijet došli sami, sa njega ćemo otići sami, biti proživljeni sami i na Sudnjem danu brinut ćemo se samo o sebi.
A u Džennetu ćemo, Allahovom voljom i milošću, biti sa svojim porodicama i voljenima, u društvu najboljih, ogrnuti milošću svoga Gospodara.

Allahu, ne uzmi naše duše i duše naših najmilijih dok ne učinimo ona djela kojima ćeš Ti biti zadovoljan, i milošću Svojom nas uvesti u džennetska prostranstva.  “Gospodaru moj, smiluj se roditeljima mojim, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!”                                            

 Ummu Sara Žužić

 muslimanka.org