četvrtak, 02 April 2020

brak3

Usljed niza faktora i okolnosti koje su se dešavale u islamskim zemljama, značajan dio muslimana bio je prisiljen da sreću potraži u zapadnim zemljama. Mnogi od njih otišli su u želji da riješe nepovoljan materijalni status i pitanje egzistencije koje u matičnim zemljama nije imalo svijetlu budućnost, neki su otišli na studij i tamo ostali, a drugi su, zbog ratova i migracija raznih vrsta, zauvijek napuštali svoje domove. Svima im je zajednički vjerski korijen i želja za očuvanjem vlastitih vjerskih i kulturnih vrijednosti. Međutim, savremeni život u ambijentu koji vlada na Zapadu, doveo je do toga da muslimanska porodica dođe na udar “modernih vrijednosti” naprednog društva, čime je ugrožena njena tradicionalna slika, a njen opstanak doveden u pitanje. Ako pažljivo analiziramo viziju braka i porodice kod novih naraštaja muslimana koji su se rodili i odrasli na Zapadu, primijetit ćemo da je zapadna vizija izvršila jak utjecaj na njihovu percepciju braka. Kao prilog tome, u nastavku ćemo navesti nekoliko primjera. Mnogi mladići koji žive na Zapadu, brakove sklapaju isključivo pred vjerskim licima, ali ne i pred nadležnim institucijama. Svoje stavove opravdavaju sljedećim razlozima:

- Da sklapanje braka kod nadležnih nemuslimanskih institucija nije dozvoljeno po islamu, te je stoga ispravno sklopiti brak samo pred imamima.

- Što se putem takvog braka pruža prilika da mladić “proba” djevojku, pa ako ustanove da su srodne duše i da mogu jedno s drugim, onda će se i vjenčati, u protivnom, dolazi do razvoda čiji je proces olakšan i bez ikakvih posljedica.

- Što se putem takvog braka zadržavaju određene materijalne privilegije i pomoći, koje se ne bi mogle ostvariti u slučaju braka sklopljenog pred nadležnim državnim organima.

- Neozbiljan odnos prema braku i onom što mu prethodi kao i njegovim posljedicama. Rijetko je kod novijih generacija muslimana koji žive na Zapadu, vidjeti zaruke, svadbu, mehr itd. Mnogi se muslimanski mladići i djevojke prije braka poistovjećuju sa zapadnjačkom omladinom, pa prije sklapanja braka žive skupa, bez ikakvih ograničenja. Nerijetko se dešava da se vjenčaju tek nakon što djevojka zatrudni ili nakon što rodi dijete.

- Neozbiljan odnos prema razvodu braka. Muslimani nerijetko i za sitnicu posežu za razvodom braka, bez obzira na posljedice koje proizlaze iz tog čina. To ima za posljedicu dezintegraciju muslimanske porodice na Zapadu i prepuštanje djece onima koji će ih odgajati na način koji je stran islamu i muslimanskoj kulturi, a krajnja posljedica svega toga jest asimilacija muslimana u zapadna društva i gubljenje islamskog identiteta i kulture.

Za muslimanku.org pripremio Fahrudin Vojić, prof.