petak, 03 Maj 2024

Allah6Proučavajući kur’ansko-sunnetske tekstove, možemo primijetiti kako se veliki značaj pridaje jednoj moralnoj osobini kod čovjeka, a to je milost.

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: 

Milostivog, Samilosnog. (El-Fatiha, 3) 

I dosudi nam milost na ovome svijetu, i na onome svijetu – mi se vraćamo Tebi! (El-A‘raf, 156) 




Koristi milosti

Milost Gospodara svjetova obuhvata sve: viši i niži svijet, dobru i lošu osobu, vjernika i nevjernika, i nema nijednog stvorenja koje nije obuhvatila Božija milost, blagodat i dobročinstvo. Milost kod čovjeka uzrokuje nježnost u srcu i osjećajima, potiče ga da suosjeća s drugima i osjeti blagost prema njima. Milost također potiče srce da suosjeća sa onima koji su u potrebi i nevolji. Zato vidimo takve osobe kako bez oklijevanja žure da pomognu drugima i zaštite ih, nastojeći ukloniti od njih poteškoće i neugodnosti. Milost je nužna osobina za svakog onog ko želi promjene u životu i društvu, uklanjanje nevolja i dobročinstvo, a najbolji primjer za to jeste sam Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kojeg Kur’an opisuje na sljedeći način: 

Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti, jedva čeka da Pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv. (Et-Tevba, 128) 

Iza svih Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, osjećaja i osobina izvirala je milost, a najveća mu je briga bila da ljude izvede iz zablude na Pravi put. Zato se u hadisu kaže: 

“Primjer mene i vas je kao primjer čovjeka koji je naložio vatru, pa kada  je  njena  svjetlost  obasjala prostor oko nje, leptiri i ostali insekti počeše u nju upadati, a taj ih čovjek u tome nastoji spriječiti, ali mu to ne polazi za rukom. Takav je primjer mene i vas. Ja vas pridržavam za vaš struk nastojeći da spriječim da u vatru upadnete i govorim: ‘Bježite od vatre, bježite od vatre…’, a vi me nadjačavate i u vatru bezglavo srljate.” (Muslim, Sahih, br. 2285)

Dakle, milost je bila glavna osobina i svojstvo poslanikā, koji su samilost prema ljudima i slijeđenje dobroga uzeli kao svoj životni moto, a njihova najveća želja bila je da narodi pođu Pravim putem. Ako su poslanici bili takvi, onda je obaveza svakog muslimana da se okiti njihovim moralom: 

A uz to da je od onih koji vjeruju, koji jedni drugima izdržljivost preporučuju i koji jedni drugima milosrđe preporučuju. (El-Beled, 17) 


Milost spomenuta u hadisima

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio je važnost milosti  i ukazao na posljedice i rezultate njenog sprovođenja u praksi. Gdje se nađe milost, tu dominira dobro, širi se i povećavaju i jačaju veze ljubavi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je:

“Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi, samilosti i saosjećajnosti poput je primjera jednog  tijela: kada jedan njegov organ oboli, svi ostali organi odazovu mu  se i pridruže sa nesanicom  i  groznicom.” (Buhari, Sahih, br. 6011.) 

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u brojnim je hadisima ukazivao na važnost milosti i učinio je osnovom u svim segmentima života. Neki od tih hadisa jesu sljedeći:

“Ko ne bude milostiv, ni njemu milost neće biti ukazana.” (Buhari, Sahih, br. 6011.)

Milostivim će se smilovati Allah. Budite milostivi prema onima koji su na Zemlji, smilovat će vam Onaj koji je na nebesima.” (Buhari, Sahih, br. 1162, Muslim, Sahih, br. 2317)

“Rodbinska je veza vezana za Arš – Allahov Prijesto i govori: ‘Ko mene pazi i poštuje, i njega će Allah paziti i poštovati, a ko mene ne pazi i ne poštuje, neće ni njega Allah paziti ni poštovati.’” (Buhari, Sahih, br. 5989, i Muslim, Sahih, br. 2555)

Milost navodi čovjeka na činjenje dobročinstva, kako je to pojašnjeno u sljedećem ajetu:

Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?! (Er-Rahman, 60) 

Takvo dobročinstvo  ogleda se i u uklanjanju poteškoća, a dokaz nalazimo usljedećem hadisu:

“Ko ukloni od muslimana poteškoću, Allah će od njega ukloniti jednu od poteškoća Sudnjega dana.” (Buhari, Sahih, br. 2424)

To su samo neki vidovi milosti koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio ljudima. Prakticiranjem tih vidova milosti, podiže se stepen ljudskosti, sprečava činjenje loših djela i nanošenje nepravde ljudima. Milost predstavlja garanciju i nezaobilazan faktor izgradnje pojedinca i društva, jer čovjeka odgaja i uzdiže na najviše stepene ljudskosti, tako što mu povećava nivo svijesti, samilosti, suosjećanja, blagosti i nježnosti. U tako uređenom i odgojenom društvu, pojedinac je zaštićeni siguran. 

Za muslimanka.org pripremio mr.Fahrudin Vojić