utorak, 16 Juli 2024

dova ammaraŽelja i potreba rađaju dove.

Želja da nam se srce smiri onim u čemu mislimo da je naš smiraj. Potreba da volimo, budemo voljeni, da rađamo, da gradimo, da postojimo kao nešto više od sjenke koja je nestalna koliko i položaj Sunca  nad stranama Zemlje. Podižemo ruke Gospodaru Koji već zna šta nam duša traži.  Nije dobar osjećaj ne činiti ništa za sebe, iako smo svjesni da i ne možemo ništa puno učiniti, da smo ograničeni i sputani sami sobom i okolnostima u kojima se nalazimo. ZATO dižemo ruke. Bar toliko možemo, iako Gospodar i bez toga zna i čuje. Dlanovima okrenutim prema nebu, svjedočimo bez riječi svoju duboku podsvijest; SVE dolazi “odozgo'”. Znamo to. Znamo, i kad “ne znamo”. Zato i jesmo nesretni zbog čeprkanja po prašini dunjaluka, koju sami sebi nastojimo nekako upakovati u “mora se”.

Gospodar ti je dao ostvarenje mnogih dova koje nisi izgovorila. I onih  koje nisi ni pomislila – još, jer Allah je dao prije nego je tvoja želja postala misao koju raspoznaješ u jasnim granicama. Allah daje. Ljudi uzimaju.

A ti se pitaš zašto ti se “dove ne primaju”…

Istovremeno, svjedočiš vidom svojim da dan presvlači noć  toliko neprimjetno, da trag tame ne ostavi ožiljak na oku;
Zamisli samo da se Sunce odjednom “upali”! Sve što okom gleda  bi oslijepilo.

Svjedočiš da se noć lagano uvlači preko horizonta u  glavnu ulogu, i da bez tame koja te prekriva ni zvijezde ne bi bile vidljive (a kako su samo lijepe!). Sve postepeno. Dok se ne upotpuni – neprimjetno. Ali se dešava. Tako ti je i sa dovama. Samo se odvija. Istina, nekad se “odjednom ostvare”. Kao što se kiša “iznenada”, “niodakle” spusti. Međutim, dok si ti spavala, Allaha, mimo Kojeg drugog Boga nema, ne obzima ni drijemež ni san. U Njegovoj su Ruci duše budnih i usnulih. On zna šta će im trebati i prije nego oni toga postanu svjesni. Isto kao što se nama nevidljivo isparavaju mora i rijeke, da bi “odjednom i niodakle” pala kiša, krv za presahle žile zemlje. Razmisli! Misao tvoja ti je dovoljna kao savjetnik, sve dok teži Istini. Kur'an je Istina. Odgovor na sva pitanja. Samo uči. I razmišljaj. Imat ćeš sevap za ibadet kojim se liječiš i izvana i iznutra.

Amira Ammara Šabić