nedjelja, 28 April 2024

Kuran











Svjedoci smo da nam vrijeme prolazi neopisivom brzinom i izmiče kao kada prašina klizi niz ruke, i ništa od vremena nemamo osim ono što ostavljamo u vremenu, bilo dobro ili loše, a sve je zapisano, svaka naša aktivnost, pa bilo da je za nas ili protiv nas.

Ukoliko se osvrnemo na prirodu svoga života, vrlo lahko ćemo spoznati da nam je konstantno potrebna duhovna nadogradnja, ali nešto što će nas održavati duži vremenski period. Uzvišeni Allah, koji najbolje poznaje Svoja stvorenja, dao nam je iz Svoje milosti mjesec nadogradnje, mjesec ramazan. Naš gost dolazi nam tolikom brzinom da je sve manje i manje vremena da ga dočekamo na pravi način.

U ženskim razgovorima već  se mogu čuti izjave da je vrijeme da se naši domovi generalno očiste jer dolazi ramazan, skoro kao da je na pragu, kao da se već osjeti njegov miris. Lijepo je to sve i neka, treba tako, ali hajde da prije ovog ramazan započnemo sa nekim drugim promjenama, sa nekim drugim vrstama čišćenja. Potrudimo se da prije ovog ramazana namirišemo svoje domove, srca i duše najljepšim mirisom... mirisom Kur’ana.

Kako god naša tijela, odijela i mjesta boravka zahtijevaju čišćenje, tako je isto i  sa našim dušama i sa našim srcima. Pravi je trenutak za promjene, pravi je trenutak za pripreme, pravi je trenutak za čišćenje. Jedan od najboljih načina za čišćenje naših srca jeste učenje Kur’ana, razmišljanje o njegovim značenjima i primjena kur’anskih principa u našim životima.

Uzvišeni  Allah kaže: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla” (El-Bekara, 185).
Prvo na što nam Uzvišeni Allah ukazuje u ovom ajetu jeste da je ramazan mjesec Kur’ana. 
Zapitajmo se sada kakav je naš trenutni  odnos prema Kur’anu? Imamo li vremena za Kur’an kao što imamo za sve drugo? Tražimo li sebi raznorazna opravdanja jer smo Kur’an toliko zapostavili, a znamo da ne bismo trebali? Tješimo li sebe da ćemo redovno učiti Kur’an kada dođe ramazan misleći da ćemo tada imati više vremena? Upravo ovdje treba da započne naša promjena, u našem odnosu prema Kur’anu, da bismo u pravom smislu osjetili blagodati ramazana kao mjeseca Kur’ana i napajali se sa nepresušnog kur’anskog vrela.  

Evo nekoliko prijedloga:

  • Ukoliko još uvijek niste savladali arapsko pismo, želim da vas obradujem. Pravo je vrijeme da započnete. Nemojte odlagati! Nemojte ostavljati za sutra misleći da ćete sutra poduzeti nešto po ovom pitanju. Ne! Sada to uradite! Organizirajte svoje vrijeme, napravite raspored učenja, svaki dan odvojite barem pola sata za učenje i, uz pravilnu organizaciju, imat ćete dovoljno vremena da se prije ramazana priključite plejadi učača Kur’ana. Zar vas to ne bi obradovalo? Sigurno da bi, stoga započnite.  Možda je vaša dugogodišnja želja da naučite učiti Kur’an, ali jednostavno vam se nije dalo, iz vama poznatih razloga.  Ukoliko smatrate da možda nikada nećete biti u stanju da naučite, budite sigurni da je to samo način na koji vas šejtan zavarava, on će vas na sve moguće načine odvratiti od toga. Ne oslanjajte se na sebe, na svoje sposobnosti ili nesposobnosti, na svoje mogućnosti ili nemogućnosti, oslonite se na Allaha, šapnite Mu istog ovog trenutka: “Gospodaru, ja želim da naučim učiti Kur’an, pa Te molim da mi pomogneš u tome...” Zar mislite da vas Allah neće pomoći nakon što Ga zamolite? Vjerujte svome Gospodaru, budite ubijeđeni da će vam pomoći na ovom putu, a vi pomozite sebi iskrenošću i odlučnošću. Pobijedite svoj nefs koji vas godinama sputava. Možda jednostavno niste imali priliku do sada da naučite, ali sve dok dišete, nije kasno za vas, nije kasno, zapamtite! Stoga, u akciju, vaš prijatelj Kur’an čeka da vas počasti najljepšim ovodunjalučkim mirisima.

  • Ako ste u skupini onih koji uče Kur’an, međutim nikako vam se ne da da konačno savladate tedžvidska pravila, potrudite se da to uradite do ramazana, naravno onoliko koliko ste u mogućnosti,  kako biste imali priliku što ispravnije učiti. Trudite se, ne posustajte ukoliko vam teže ide učenje. Za sve treba vremena, sabura i upornosti. Budite uporni i trudite se, a Allah će trud vaš vidjeti.

  • Ukoliko ste u skupini onih koji vrlo dobro uče Allahovu Knjigu, preporučujem vam da započnete učiti napamet određenu suru. To može biti neka sura po vašem izboru. Odredite već ovoga trenutka da ćete do ramazana memorisati neku suru ili možda nekoliko kraćih.  Posebnu slast ramazana osjetit ćete kada upravo ovu suru koju ste memorisali proučite na nekom od dobrovoljnih namaza. Znat ćete da ste se pripremali za ramazan, pa ćete možda poželjeti da u ramazanu nastavite hifz i naučite još nekoliko sura. Sada je vrijeme da pobijedite svoj nefs, pa kada biste od ovoga trenutka počeli memorisati svaki dan po jedan ajet, zaista biste, uz Allahovu pomoć, napravili određeni pomak, pa čak biste mogli kompletirati neku suru, zavisno od vašeg angažmana. Međutim, ukoliko i ne uspijete u tome da kompletirate suru, možete nastaviti u ramazanu, a sada je bitno da počnete.

  • Možda ste ipak u skupini onih koji se redovno druže sa Kur’anom? Ukoliko je tako, savjetujem vam da povećate učenje. Ako ste dnevno učili pet stranica, potrudite se da sada učite barem deset, ukoliko ste učili džuz dnevno, možda biste sada mogli džuz i po, ili možda čak dva. Dakle, svako sebe najbolje poznaje, i svako zna koliko vremena dnevno odvaja za Kur’an, zato, koliko god da odvajate, povećajte, povećajte, povećajte! Osman b. Affan, radijallahu anhu,  rekaoje: “Da su vam srca čista, ne biste se mogli zasititi govora svoga Gospodara.”

  • Svakoj od prethodno navedenih skupina preporučujem obavezno iščitavanje prijevoda Kur’ana, a po mogućnosti i tefsira, jer Kur’an je objava od Gospodara s ciljem da naše živote svakodnevno inspiriše kur’anskim načelima, a ne samo da učimo bez znanja onoga što učimo, a Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih. Uzvišeni Allah kaže: “Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislilii da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili.” (Sad, 29)


Možda se pitate zašto je neophodno sada započeti sa ovim promjenama, zašto jednostavno ne sačekati mjesec ramazan? Odgovor je vrlo jednostavan, sve je stvar kondicije. Ukoliko sada započnemo sa promjenama, možemo se nadati da ćemo u ramazanu imati daleko više energije, elana, motivacije da se družimo sa Kur’anom, a samim tim i da to druženje nastavimo i poslije ramazana. Važno je da sada započnemo borbu sa svojim nefsom i, uz Allahovu pomoć, bit će nam daleko lakše ubirati plodove ramazana, pogotovo ako znamo da je to mjesec u kojem nas Uzvišeni Allah pomaže protiv našeg najvećeg neprijatelja, šejtana. Ta Allahova pomoć dokaz je da nam Uzvišeni Allah želi samo najbolje, pa nas pomaže protiv neprijatelja, ali svi u sebi imamo onog  jednog skrivenog neprijatelja, a to je naš nefs koji nas sputava i stalno nam traži neka opravdanja, pa nam Kur’an, nažalost, počesto dolazi kao neka sporedna stvar u životu. Ibn Mesud, radijallahu anhu, rekao je: “Ko hoće da sazna da li voli Allaha, neka to provjeri kroz svoj odnos prema Kur’anu, pa ako se ispostavi da voli Kur’an, neka zna da voli i Allaha, jer je Kur’an Allahov govor.”

Molim Allaha, Uzvišenog i Plemenitog, da nam pomogne da dočekamo ovaj mubarek mjesec, da naši domovi budu ispunjeni mirisom Kur’ana, zikrom i dovama, da ga ispostimo i provedemo onako kako će Allah biti zadovoljan nama. Ramazan je gost, stoga dočekajmo našeg gosta onako kako dolikuje, najljepšim mirisom, mirisom Kur’ana.

Za Muslimanku.org piše: hfz.Senita Smajić