četvrtak, 28 Mart 2024

internet bajkaImaginarni svijet na netu, u većini slučajeva, nije tako bezazlen kako smo navikli da bude u bajkama. Naiđoh na jako iscrpnu kampanju pod nazivom „Čednost na internetu“...

Među njima bješe i prezentacija pod nazivom „Na netu...“.

Ona je skraćena verzija teksta objavljenog na web-stranici „Divan“, a napisao ju je doktor prava Adil Amir. Sa neznatnim izmjenama, poput ove u samom nazivu, tako i one kada umjesto poznatog pjesnika ne spominjem Mutenebija nego Šekspira, i slično prenosim vam je prevodom prilagođenu...
____________________________________________




Na netu... Pepeljuga princu ne ostavlja svoju cipelicu nehotično. Ona je planirano zaboravlja.

Na netu... Crvenkapicu nije pojeo vuk. Nju je proždro mladić vičan peru, sa velikim iskustvom u pogledu djevojačkih snova.

Na netu... Snjeguljica ne pade otrovana jabukom. Otrovao ju je smrtonosni stih i lažno obećanje izopačenog pjesnika.

Na netu... Drveće ne umire uspravno. Stabla im se prije smrti grubo iščupaju iz korijena, polome im se grane, a kora im se izranjava.

Na netu... Svi su romantičari, vitezovi, svi oni obrazovani, civilizovani i besprijekorni.

Na netu... Svako hrabro diže glas protiv upravitelja pod zastavom izmišljenog pseudonima.

Na netu... Oni su djeca blagostanja i ponosa. Svi su rođeni u prostranim kućama i spavaju u svili i kadifi.

Na netu... Svi su (kao) transparentno jasni i otvoreni. Svi su zaraženi identičnim idejama i na njih je utjecao zajednički vam omiljeni pisac.

Na netu... Svako je žrtva nepravednih adeta i običaja. Svi se, najednom, vjenčaše sa nametnutim supružnikom koji ne umije da opazi njihove skrivene kvalitete.

Na netu... Apsolutno sve se može založiti. Pa ćeš vidjeti kako se kockaju sa srcima, sa ženama i svetinjama.

Na netu... Snovi su ružičasti. Obećanja ružičasta. Priče su ružičaste. Čak i noći postadoše ružičaste. Samo njihova stvarnost – ostaje crna.

Na netu... Nemoj misliti da će tvojim odsustvom mjeriti prazninu u sebi, niti ne čekaj tamnu noć misleći da ćeš im u njoj nedostajati.

Na netu... Propadaju oni koja lica svoja ne mijenjaju, jer kako ih mijenjati kada samo jedno i imaju? Uspijevaju vlasnici različitih krinki i mnogobrojnih stavova, čak i oni koji imaju više od jednog srca u grudima.

Na netu... Oni koji žele postići svoj cilj toliko su se usavršili u penjanju preko tuđih leđa, ramena pa čak i glava.

Na netu... Izdaju apsorbiraju kao instant namirnicu. A napad na neoprezne ispijaju poput slatke vode.

Na netu... Spremni su svoju ljevicu odsjeći desnicom, srca svoja pod stopala staviti i nepriličnog nad glavom sebi postaviti.

Na netu... Ništa ni na koga ne sliči. Način kojim razgovaraju na mreži im ne liči na dijalog u realnosti, njihove rasprave ne vode kao u stvarnosti, principi im nisu jednaki, pa čak ni na slikama nisu isti.

Na netu... Zaboraviše na prvobitne vrijednosti, zanemariše moral i vaspitanje. Svoje tekstove ogoliše kako to samo priliči najnižima.

Na netu... Ljubav je na prvo dopisivanje. Svako novo prijateljstvo je ulov. Nova privatna poruka je plijen. Ruža u odgovoru - lovina.

Na netu... Ne priznaju ljubav bez razgovora. Niti razgovore bez sastanaka. Sastanke bez susreta, a susrete bez grijeha.

Na netu... Svi su Romea i svi Šekspiri. Svi osvajači svjetova i podanici ljubama svojim.

Na netu... Razgovori su im u džepu, obećanja u džepu, snovi i ljubavi im u džepu pa ih prodaju po intetnetskim putevima kao što ulični prodavači prodaju slatkiše. Za bagatelu.

Na netu... Vrijeme ne prolazi niti nekome može nauditi. Ne postoji starac niti ružna žena. Svi su hurije i isukane sablje.

Na netu... Na tebe gledaju samo iz dva ugla. „Online“ kada si im potreban i „offline“ kada kod tebe ne vide više nikakvu korist.

Na netu... Ne otkrivaj svoje osobenosti. Neka omiljena knjiga bude tvoja osobenost, a tvoja osobenost SAMO TVOJA.

Na netu... Cijeli svijet je u tvome računaru. Cijeli svijet je u tvojoj sobi. Svijet je cijeli u tvojim rukama... ali ti od njega ne posjeduješ apsolutno NIŠTA!

Napisao: Adil Amir, doktor prava
Prevela: Enesa Hotić