četvrtak, 28 Mart 2024

odgojSedam odgojnih detalja iz djetinjstva Muhammeda, alejhis-selam, koje možemo primijeniti u odgoju naše djece:

1) Druženje sa dedom Abdul-Mutalibom – Poslanikov, alejhis-selam, dedo Abdul-Mutalib, često je uzimao dječaka (unuka) Muhammeda i sa njim sjedio kod Kabe, na posebno postavljenom šiltetu. Zajedno su odmarali u hladu Kabe. Za to vrijeme, razgovarao je sa velikanima Kurejša a onda bi pustio Muhammeda, da se igra sa ostalom djecom. Dok ga je posmatrao, znao bi reči:“ Ovaj moj sin (dječak) će jednog dana biti veoma važna ličnost.“ Pouka – vodite djecu u džamije, neka uživaju u njenoj ljepoti i smirenosti, neka se igraju i zanimaju. Uvijek djecu bodrite, da će biti kad odrastu velikani, uspješni ljudi. Ulijevajte im nadu od malih nogu, svakako uz vaš trud i zdrav odgoj.

2) Sa dojiljom Halimom – Običaj kod Arapa je bio, da su malu djecu slali u pustinjska sela, kako bi ojačali tjelesno i kako bi bili elokventniji. Upravo se ovo desilo Poslaniku, s.a.v.s., u plemenu Benu Sa'd. Zbog čistog zraka, zdrave hrane i druženja sa djecom, koja su govorila čisti arapski jezik, Poslanik, s.a.v.s., je ojačao tjelesno i usavršio je govor arapskog jezika. Ebu Bekr, r.a., znao je kazati Poslaniku, s.a.v.s.,:“Nisam vidio nikoga da je rječitiji od tebe Božiji Poslaniče!“ A on bi mu odgovorio:“Zašto te to čudi, ja sam iz plemena Kurejš a zadojen sam u plemenu Benu Sa'd.“ Pouka - učimo djecu da tečno govore jezik, učimo djecu da uče i druge jezike, prije svega arapsko pismo, kako bi tečno učili Kur'an. Isto tako, hranite zdravo djecu, kako bi od malena imali zdravo tijelo i jak imunitet.

3) Otvaranje Poslanikovih, s.a.v.s., prsa – Dok je kao dječak, boravio kod svoje dojilje Halime, došao mu je melek, otvorio prsa, oprao i očistio srce, kako bi se onemogučilo šejtansko djelovanje. Pouka – Gledajmo da prsa naše djece budu čista, ispunjena dobrotom, plemenitošću i iskrenošću.

4) Sportske vještine – Poslanik, s.a.v.s., za vrijeme svoga djetinjstva, volio je četiri sportske vještine. Plivanje a naučio je plivati sa 6 godina u Medini, kad je sa majkom Aminom bio u posjeti. Osim plivanja, volio je trčanje, gađanje lukom i strelom, te jahanje konja. Pouka – Učimo našu djecu da se bave sportom, posebno sportovima, koji su korisni za zdravlje i tijelo, kao i sportovi društvene koristi.

5) Posjeta Medini sa majkom Aminom – Kad je imao šest godina, njegova majka hazreti Amina, posjetila je Medinu, kako bi svom sinu pokazala mezar oca Abdullaha. Osim posjete očevom mezaru, ona ga je odvela kako bi posjetio i upoznao svoje dajdže iz plemena Benu Nedžar. Pouka – Učimo svoju djecu da održavaju rodbinske veze. Uzmimo svoju djecu i zajedno obilazimo rodbinu.

6) Smrt Poslanikove, s.a.v.s., majke Amine- U povratku iz Medine, u mjestu El-Ebva, Amina je umrla. Nakon 50 godina, od njene smrti, Poslanik, s.a.v.s., je posjetio njen mezar i plakao poput djeteta. Plakao je, jer mu je nedostajala majka i njena ljubav. Pouka – Neka u srcima naše djece, bude ljubavi prema majki, posebno dok je živa, a ljubav prema njoj, treba da bude u vidu pokornosti.

7) Smrt Poslanikovog, s.a.v.s., dede Abdul-Mutaliba – Poslanik, s.a.v.s., je tada imao osam godina. Njegova smrt, kao da mu je bila poruka od Allaha:“Umro ti je otac, zatim majka a evo i dedo, jedini Onaj koji će uvijek biti uz tebe, jeste tvoj Gospodar.“ Poruka – Naučimo našu djecu, da bez obzira, ako ostanu nekad u životu sami, da je Allah uvijek sa njima, i ako Mu se obrate iskreno, da će ih pomoći i sačuvati, makar se svi ljudi udružili protiv njih.

Preveo i prilagodio: Saudin Cokoja, prof.