petak, 29 Mart 2024

muslima67











Draga moja sestro, ružo mirisna...


Došao nam mubarek mjesec.  Spustila se Allahova milost, a šejtani povezani.
Osjetiš smiraj u srcu kakav do sada nisi osjećala. Duša ti ispunjena srećom, iako su svi prošlomjesečni problemi još uvijek pred tobom.
Ponosno čekaš iftar, svjesna da si dan ispostila samo radi Allaha iako si mogla kradom jesti i piti, i bespotrebno varat ljude oko sebe. Znaš ti da je onaj lijepi osjećaj pobjede nad strastima veliki uspjeh. Probala si i uvjerila se u ljepotu spoznaje iskrenog robovanja Allahu.

Svaku noć žuriš sa spremanjem za teravih namaz, birajući najljepše mahrame i džilbabe. Pimjetila si da si obogatila svoj ormar velikim brojem propisne odjeće i sada ti je lahko naći finu kombinaciju.
Stojiš dugo pred ogledalom, iako si već davno lijepo namjestila svoju mahramu. Ne skidaš pogled sa svog odraza u ogledalu  sasvim svjesna da je hidžab uistinu ukras žene muslimanke.
Osjećaš se spokojnom. U srcu milina koja ti uzdahe divljenja izaziva.
Izlaziš iz kuće sa osmjehom na licu. Ponosno koračaš ulicom nazivajući selam svakom prolazniku koji svojim izgledom odaje pripadnost islamu.

Žuriš prema džamiji iako znaš da si dobro poranila.
Selamiš svaku sestru i gledaš kako bi im mogla biti na usluzi. Ustupaš im svoje mjesto, popravljaš im mahrame, dijeliš komplimente...Osjećaš se dijelom te porodice koja se džemat zove.
Srce ti drhti uz jecaje i uzdahe iako ne razumiš šta to imam u namazu uči...Odmaraš se u namazu i ne želiš nikako da završi...
Vraćaš se kući i dok te drugi ljudi selame isto onako kako ti selamiš one za koje vidiš da im selam pripada,pitaš se kako će te sutra u podne na ulici prepoznat da si dio tog džemata? Po čemu ćeš se razlikovat od nepokornih, pa da znaju da ti trebaju dovu mira i spasa uputit (selam)?

Dolaziš kući i opet stojiš pred ogledalom.
Dugo gledaš u svoj odraz u njemu i oklijevajući skidaš iglice na mahrami. Skidaš jednu po jednu kao usporeni snimak praveći teške pokrete ....Srce ti se kida.
Kako da izađeš na ulicu bez nje!?

Budi jaka sestro moja. Odazovi se na pokornost svome Gospodaru. Nije tvoje mjesto među nepokornima. Nemoj da oklijevaš i uskraćuješ svojoj duši sreću.
Odazovi se na poziv u Džennet i ne skidaj svoju krunu pokornosti. Neka te nije briga šta će drugi reći. Oni će ionako kratko pričat, a onda preći sa tebe na neke druge, sočnije teme.
Neće oni sa tobom u kabur poći niti će za tebe ispit polagat, a melek smrti ti je danas puno bliži nego što je juče bio !!!
Pera su već osušena i tvoja nafaka određena, pa se ne brini zbog karijere i ostalih šejtanskih spletki kojima te plaši da ćeš hidžabom biti nečega od ovoga svijeta uskraćena .
Dušo moja, Allah te čuva, hrani, pokriva tvoje sramote i ispunjava tvoje želje svih ovih godina dok si mu nepokorna ,pa zar misliš, habibeti, da će te Milostivi, Vlasnik ovog i budućeg svijeta i svega na njemu, ostaviti nezbrinutu i nesretnu onda kada mu postaneš pokorna !? 

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: “Rekli smo jednom: ‘Allahov Poslaniče, pričaj nam o Džennetu i kako je on sagrađen?’ Reče: ‘Cigla od zlata, cigla od srebra, a malter od miska. Kamenje mu je od dragulja i dragog kamenja, zemlja (prašina) će mu biti od šafrana. Ko uđe u njega, živjet će u blagodatima i neće imati iskušenja. Živjet će vječno, neće umrijeti. Neće se harati njegova odjeća, niti će stariti (bit će vječno mlad).”’ (Bilježi Ahmed)
Dok ovo čitaš osmjeh ti se vraća, a srce brže kuca.
Znaš da je došao trenutak da se odazoveš na direktan poziv upućen baš TEBI. Ne sumnjam da ćeš se odazvati i zato te puno volim.

Molim Allaha da se sa rukom u ruci prošetamo džennetskim draguljima i biserima, da obuću uprašimo šafranom! 
Allahume amin! <3

Tvoja sestra Nađa

Nađa Dizdarević