srijeda, 24 April 2024

jannah











Da li si nekada o tome razmišljao/la!? Stojiš na balkonu svoga dvorca. Posmatraš predivna prostranstva. Ispod tvog dvorca protiču rijeke. Dvorci su od zlatnih i srebrenih opeka. Zemlja miriše kao misk. Na sve strane su drvoredi i voće. U hladovima se igraju džennetska djeca i hurije. Tebi drage osobe se okupljaju, nakon dugog dunjalučkog rastanka. Dugo se niste vidjeli. Poželjeli ste se. Divan je to susret i divno je to mjesto! Meleki ti selam nazivaju a imaš sve što možeš poželjeti, i više od toga.

Zar to ne zaslužuje tvoju ustrajnost i strpljivost!? Izdrži još malo. Kratak je ovaj dunjaluk. Spremaj se za vječnost.

Stvoritelju Dženneta! Mi vjerujemo Tebi i Tvom Poslaniku. Vjerujemo da Džennet sada postoji. Znamo da ga ne možemo zaraditi i da imamo mnogo grijeha, ali, mi imamo i Tebe, Milostivog Gospodara. Ne uzdamo se u svoja djela, nego u Tvoju milost. Molimo te da nas uvedeš u Džennet sa onima koje volimo bez polaganja računa i kažnjavanja.

A ti brate/sestro, do uslišanja ove dove, budi uz one koji su na putu ka Džennetu. Budi sa onima kojima nedostaješ kada si odsutan, koji će te podsjetiti kada padneš u nemar, koji - dok dovu za sebe čine - ni tebe ne zaboravljaju. Oni će te u hladu Allahovog Arša sutra sačekati i za tebe se zauzimati. Zar ti nije dovoljno to što su te u ime Allaha zavoljeli!?

prof.Salih Haušić