četvrtak, 28 Mart 2024

sadaka5Umm Dahdah i njen muž bili su bračni par među ashabima, koji je većinu vremena provodio učeći i proučavajući Kur'an, nastojeći njegove propise i upute odmah sprovesti u praksu.

Ebu Dahdah je bio imućan čovjek, imao je dva ogromna voćnjaka s kojih je ubirao veliki prihod. Kada je Allah dž.š. objavio ajet: '' Ko je taj ko će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?'', on je požurio da svoj imetak uvakufi i podjeli na Allahovom putu, a u tome je imao potpunu podršku svoje supruge, Umm Dahdah. Postoji predaja koju je zabilježio Imam Kurtubi u svom Tefsiru od Zejda ibn Eslema, koji je rekao: ''Kada je objavljen ajet: 'Ko je taj ko će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?', Ebu Dahdah je rekao Poslaniku s.a.v.s. : Allahov Poslaniče, draži si mi i od oca i od majke, ali kako to da Allah od nas traži pozajmicu, a On je neovisan od svih svjetova? Muhammed s.a.v.s. mu je odgovorio : 'Da, jer vas Allah time želi uvesti u Džennet.' Ebu Dahdah je tada upitao: ' Ako ja dam zajam ili kredit koji Allah od nas traži, je li to garancija meni i mojoj porodici za ulazak u Džennet?' ''Da'' odgovorio je Poslanik sallallahu alejhi ve selem.

Tada je Ebu Dahdah rekao: 'Allahov Poslaniče, daj mi svoju ruku!' Muhammed s.a.v.s. je pružio svoju desnicu, a Ebu Dahdah ju je prihvatio i rekao: ' Ja imam dva velika voćnjaka i tako mi Allaha, osim njih nemam drugog imetka, i ja ih dajem kao pozajmicu Allahu.' Poslanik sallallahu alejhi ve selem mu je rekao: 'Bilo bi bolje da jedan podjeliš, a drugi ostaviš sebi i svojoj porodici.' Nakon toga Ebu Dahdah je rekao: ' Allahovo Poslaniče , uzimam te za svjedoka da ja danas dajem svoj bolji voćnjak, u ime Allaha, u kojem ima šest stotina stabala palmi.' Na to mu je Poslanik, alejhis-selam, odgovorio: 'Ako je tako, onda će te Allah nagraditi Džennetom.'


 Kada je trgovina utanačena, Ebu Dahdah je otišao do svoga voćnjaka i u njemu zatekao ženu i djecu koji su brali datule. Vidjevši ih, Ebu Dahdah se obratio svojoj ženi u stihovima:
 ''Neka te Uzvišeni putevima dobra i istine uputi.
 Napusti naš voćnjak i nimalo se ne ljuti.
Ta, ja sam ga upravo Allahu, kao pozajmicu dao,
 bez ikakvog prigovora i vraćanja, i nije mi žao,
Osim što se nadam njegovom sigurnom uvećanju,
 Al' ne danas, nego sutra, na Sudnjemu danu,
Zato odmah ti voćnjak napusti, i djecu povedi
Za nas je mnogo bolje ono što tek slijedi.
Dobročinstvo je kapital najveći, u to sumnje nema
Onome ko u Allaha vjeruje i za Ahiret se sprema.''

 Obradovana onim što je čula, Umm Dahdah je uzviknula: 'Uspjela ti trgovina! Allah ti bereket podario u onome sto si pazario!' A zatim mu u stihovima odgovorila:
''Allah te obradovao hajrom i pratila te sreća
Ti si čovjek koji ispuni ono što obeća.
Allah je iz svoga obilja našu porodicu opskrbio
 I voćnjake pune medinskih datula nam dao.
Čovjek će naći plodove onoga što je radio
Jer , na Sudnjem danu, svako će dobiti ono što je zaradio.''

Uzela je, Umm Dahdah, svoju djecu, i iz njihovih ruku ubrane datule, ostavila u voćnjaku.. te otišla u drugi voćnjak. Nakon svega toga, Poslanik, alejhis-selam, rekao: '' Koliko je samo Ebu Dahdah zasadio danas palmi u Džennetu!''
_________________________________________
(Iz knjige ''Žene iz vremena poslanstva''-Abdussamed N.Bušatlić)

Molimo Allaha subhanehu ve te'ala da nju, i njenog muža , i njihovu djecu spoji u Džennetu i da zajedno uživaju u hladovini palmi koje su zasadili dok su još na dunjaluku bili.

A da se mi ogledamo na njih, i da ne škrtarimo na svom imetku nego da, u ime Allaha, podijelimo, uvakufimo i budemo od onih koji će drage volje Allahu zajam dati, pa da nam ga On mnogostruko vrati? Allahumme amin!

Za muslimanku.org pripremila Emina Haćimić