četvrtak, 28 Mart 2024

brak 8Vidim pišemo da ženi treba pažnja, briga, da je potrebna da je se usreći sitnicama i da joj se ukaže poštovanje. Njen muž bi trebao da je ne opterećuje, da se trudi lijepo izgledati za nju, trebao bi da poštuje njene roditelje i prijatelje. Lijepo bi bilo da je tretira kao princezu i nježno postupa s njenim staklenim srcem. Lijepo bi bilo da pazi i njoj drage osobe, kao Poslanik Hatidžine.

Video kad muž otvori vrata ženi, obiđe internet. Kad joj prostre ruže, također.

Ali obrnuto?

Drage moje sestre, istog toga je potreban i muž. Nemojte dopustiti da nam feminističke ideje obrišu prave ljudske i islamske vrijednosti. I da zbog broja ljudi koji su zalimi prema suprugama, stvaramo ovaj front koji se par godina sve opasnije oštri.

Vjeruj mi, ako ti njega ispratiš i dočekaš na vratima (kad se već zapelo groziti na vrata) kako dolikuje nekome koga voliš i ko je pred Allahom tvoj pastir, nećeš dobiti zauzvrat ništa manje, nego mnogo više od toga. I tako i za ostalo. Budi pametna i uvjeri se, jer drugarice koje kažu glasno drugačije, zatvore i one vrata doma, vjeruj mi!

Goste dočekaš s osmijehom. Taman kad bi bila u najvećem musibetu, ustaneš i s osmijehom ih primiš, kad čuješ zvono. A za muža kažu da si ponižena, ako to radiš. Čudo, kakvog nema čudnijeg od toga!

Ne Allahami!
Jer, Uzvišeni je obećao: “Zar za učinjeno dobro, nagrada nije ništa drugo do dobro!” 
Ne znam za tebe, ali kad bih krenula negdje sama iz kuće, a moj suprug me ne bi ispratio, mislim da bi mi se srce prepolovilo na 55 dijelova. Zato što znam da je svaka bračna ljubav, po Allahovom sunnetu, podijeljena u dvoje, zar da ja ne ustanem ispratiti njega? Kakvo čudovište bih bila, ako uživam u znakovima pažnje, koje ne želim da uzvratim jer su “poniženje”.

Grozno je da želimo biti ‘princeze’, a ne želimo da on to isto osjeti od nas.

Ako brak okreneš u sudnicu istrage prava, a u isto vrijeme zanemarivanje obaveza, to je džehennem za oboje. 
Ponekad se plašim da nam je vlastiti ego preči od ičega na ovom svijetu, a molim Allaha da ne bude preči od onih koje istinski volimo.

Nemojte da radi kukolja, proklinjemo žito. Glad je opasna zvijer.
Arapi kažu: “Glad je kafir.” Ne zaboravite to.

Hanka Vlahovljak