utorak, 16 Juli 2024

beba3Vjerujem da svaki roditelj, uz dosta pažnje i ljubavi, svoje dijete ili djecu, spremi za spavanje.

Opširnije...

dova djSavjeti koje ćete pročitati u nastavku kolekcija su mojih statusa sa Facebooka napisanih u vezi s odgojem djece u islamu:

Opširnije...

porodica1Jako je bitno kako podučavate i kako odgovarate na pitanja koja vam postavi vaše dijete.

Opširnije...

dijete ljutoNije rijetka pojava da mala djeca nekontrolisano udaraju ili drugu djecu ili roditelje. Ako imate isti problem, pročitajte savjete stručnjaka koji će vam pomoći da naučite dijete da to prestane da radi.

Prva i osnovna stvar koju stručnjaci naglašavaju jeste da pokušate ne shvatati lično ovakvo dječije ponašanje ma koliko vam to bilo teško. Većina djece prođe kroz fazu udaranja i ujedanja i to je, slobodno možemo reći, normalno za uzrast od dvije godine.

Ruke su za djecu sredstvo za komunikacije posebno onda kad još ne znaju da se izraze riječima, ali to za roditelje može biti veoma naporno.

Ne uzvraćajte! Iako ćete većinu puta instinktivno krenuti da vratite djetetu kad vas udari znajte da je to u ovom slučaju posebno pogrešno. Na taj način djetetu šaljete poruku da je udaranje u redu način za rješavanje problema i to dijete može zbuniti posebno ako mu govorite kako je udaranje pogrešno.

Otkrijte okidače. Dobro pratite i ako je potrebno zapisujte svaku situaciju koja je prethodila udaranju i na taj način pokušajte otkriti šta je to što dovodi do takvog ponašanja. Da li je to dosada, glad, ljutnja? Jednom kad otkrijete okidač, lakše ćete riješiti problem. Razmislite, da li se u vašem životu nešto promijenilo prije nego je dijete ušlo u ovu fazu? Da li ste se selili, možda ste se vratili na posao…? Svaka veća promjena može doprinijeti ovakvom ponašanju djeteta, samo je važno da otkrijete šta je uzrok. Ako imate dobru komunikaciju sa vaspitačicama u vrtiću zamolite ih da i one obrate pažnju pa vam prijave šta se tačno desilo prije nego što je dijete nekoga udarilo ili ujelo.

Ponudite alternativne oblike komunikacije. U većini slučajeva djeca ne udaraju iz besa ili frustracija vać na taj način samo žele privući pažnju odraslih. Da biste spriječili udaranje pokažite djetetu nježniju gestikulaciju rukama. Pokušajte zamijeniti loše ponašanje dobrim. Svaki put kad dijete udari pokušajte mu odvući pažnju nekim lijepim gestom, omiljenom igračkom ili igricom koja ga nasmijava. Djetetu takođe možete reći da se u vašoj kući ne udara već grli. Pokažite djetetu kako nekoga možete nježno potapšati rukom za vrijeme razgovora. Nakon nekog vremena, vaše strpljenje će uroditi plodom i dijete će shvatiti šta pokušavate da mu kažete.

Zabavna komunikacija. Neka djeca prirodno imaju tendenciju da komuniciraju rukama. Pokušajte to preusmjeriti na zabavnu komunikaciju. Na primjer, kad god primetite da dijete želi da vas udari vi viknite da vam “baci kosku”.

Mazite se. Što više vremena provodite sa djetetom u maženju i paženju. Priuštite djetetu opuštajuću masažu i na taj način naučite dijete da postoje i nježniji dodiri.

Life Press Magazin