petak, 29 Mart 2024

pitanja odgovoriPitanje:
Esselamu alejkum! Imam jedan problem pa ako mi možete pomoći. Allah vas nagradio!
Ne znam da li sam sahibi uzur, halalite neugodno mi je, ali potrebna mi je fetva jer padam u ibadetima radi tog problema.

Jako često imam vaginalni iscjedak, ponekad se po pola dana ne mogu očistiti dobro od toga, a ponekad i stane.
Prođe me namaz u prvom vremenu, čekajući hoće li to stati i onda klanjam samo farz i stvarno me baca to u tugu kad ne mogu obaviti namaz odmah, i stvara mi problem ako moram gdje ići, ili bih obavila namaz u džematu. Ne znam da li je bijelo pranje ili mezijj u pitanju.

Da li je meni dozvoljeno klanjati odmah nakon nastupanja namaskog vremena ili moram čekati tako hoće li to stati.Ne znam nikad hoće li stati, nekad stane na sat-dva, a ja već obavim namaz takva i onda se bojim da moji namazi nisu ispravni, a ponekad ne stane ni po pola dana. Halalite, neugodno mi je, ali stvarno sam zakazala u ibadetima radi toga i izgubila skrušenost i šejtan mi svašta došaptava da klanjam u nečistom stanju, a stvarno ne mogu to kontrolisati. Allah da vas nagradi!

Odgovor:
Ve alejkumu-s-selam!
Ne trebate se neugodno osjećati, ovo je pitanje validno i veoma bitno da se odgovori. Ja molim Allaha da Vam olakša i neugodnosti otkloni!

Vaginalni iscjedak se smatra čistim (u Vašem slučaju najvjerovatnije se radi o bijelom iscjetku), i po većini islamskih učenjaka kvari abdest, pa ako se ponekad pojavi tada treba uzeti abdest jer ulazi u isti propis kao i urin, tj. kvari abdest, ali, ako se javlja često kao u Vašem slučaju, onda trebate uzeti abdest za svako namasko vrijeme, poput žene koja ima istihazu.

Kada nastupi namasko vrijeme uzmete abdest i ne obazirete se da li će šta izaći ili ne, pa čak i ako izađe tokom klanjanja namaza. Nastupom novog namaskog vremena ponovo se abdestite i taj abdest će vam biti do slijedećeg namaskog vremena. Možete u tom vremenu da klanjate namaz u džematu, da klanjate razne nafile namaz, učite iz Kur'ana i da se ne obazirete da li će šta izaći ili ne. Ovaj iscjedak nema nikakvog uticaja na post.
Ukoliko se dešava da ima trenutaka kada prestane da izlazi vaginalni iscjedak, onda treba odgoditi klanjanje namaza do pred kraj tog namaskog vremena ali da ne prođe namasko vrijeme. Allah zna najbolje!

Odgovorio prof.Abdullah Mujić