četvrtak, 28 Mart 2024

muslimaa

Kada se vratiš Allahu i počneš da praktikuješ vjeru u svome životu, odjednom vidiš kako se tvoji prijatelji počnu udaljavati od tebe. Oni sa kojima si godine provela, postaju poput onih osoba sa kojima si se sretala i tek tako pozdravljala i poznavala. 
Osjetiš tugu i osjetiš se izdano, zapostavljeno...

Nakon toga, čuješ priče okolo, kako tvoji dojučerašnji prijatelji pričaju da si poludjela, otišla u neke sekte, družiš se sa ''Vehabijama'' ili si i sama ''VehabiNka'', gluho bilo, pamet ti pomutili.

Čuješ priče, šaputanja, gibete, tračeve i ne možeš da vjeruješ u šta se mnogi ljudi pretvaraju kada čuju da je neko krenuo Pravim putem. Opet se sekiraš, tuguješ, ništa ti jasno nije. Ti, ni kriva, niti dužna! Kriva samo što si odlučila da prostreš sedžadu i da je 5 puta dnevno koristiš, da svoju kosu hidžabom skriješ, i udaljiš se od loših stvari koje si nekada činila. Krivaaa!!!

Prođe neko vrijeme, a ti onda, elhamdulillah, uvidiš kako je sve to samo milost od Uzvišenog. 

Kada su se udaljile osobe koje su ti se prijateljima predstavljale, shvatiš da te Gospodar sačuvao zla, i udaljio od tebe one osobe, koje bi bile loše i pogubne po tebe i tvoju vjeru. On je razvrstao odmah za tebe, Milostivi i Mudri. 

Nakon toga čuješ priče, gibete, uvrede, potvore...pa se sjetiš koliko te takve osobe svojim jezicima čiste, ma ližu svu onu prljavštinu od grijeha što se nakupila, i stavljaju ih sa tvoje, na svoju gomilu. Takve osobe u tvome životu su vrlo vrijedne, znaš. Rade za tebe, čiste, ribaju, a one tebi plaćaju. Ma zar može ljepše?! ;) Na njih gledaj kao na četke u kombinaciji sa Arfom i truleksom.

I sjeti se da je Aiša, radijallahu anha, majka Pravovjernih, bila potvorena za najgori čin, a Gospodar sa nebesa dokazao je njenu nevinost. 
A dovoljno je da On zna tvoju vrijednost i dovoljno ti je to što ti znaš Koga imaš na svojoj strani za svjedoka, Ko te nikada neće ostaviti, prevariti, izdati, već neumorno bdije nad tobom, sluša svaku tvoju molbu, ispunjava tvoje želje i uslišava dove, raduje se tvome povratku Njemu, broji svaku tvoju suzu i ne napušta te nikada, niti jednog trenutka...

Zato, ne tuguj! Kad imaš Allaha, ti imaš sve!
I znaj, Allah ti nikada neće nešto oduzeti, a da ti to ne zamijeni boljim. Ti si vjernica i sa Allahom na svojoj strani, uvijek si na dobitku, čak i ako ti se tako u početku ne čini, poslije će se zasigurno ispostaviti da je bio hajr za tebe.
Ti si robinja Mudrog, Sveznajućeg, Onome, Kome ništa skriveno nije. Njemu prepusti svoje brige i one insane koje te brige izazivaju. Uputi dovu za njih, a za ostalo ne brini. On će za sve, najbolje rješenje pronaći.

Ummu Sara Žužić