petak, 29 Mart 2024

nasiljeJedna veoma ružna pojava u ovom kontekstu ogleda se i u tome da muževi nepravdu koju čine suprugama često nastoje opravdati svojim shvatanjem islama, pa određene ajete ili hadise, neispravnim interpretiranjem i tumačenjem, pokušavaju učiniti dokazima i opravdanjima za svojim postupke i zlodjela, a islam je čist od toga.

Opširnije...

islam brakPredivna ljubavna priča o međusobnom uvažavanju, pomaganju i povjerenju. Priča iz koje bi mnogi bračni parovi mogli uzeti veliku pouku. 

Opširnije...

bebyKad dođe prinova u kuću, svi žele da je vide: rodbina, prijatelji, komšije. 

Svako od njih, na tek rođenu bebu gleda sa oduševljenjem i divljenjem. Međutim, neki od njih, veoma često (uglavnom iz zaborava ili zbog uzbuđenja), tokom gledanja u bebu, ne blagosivaju je riječima:"Mašallah", što, ako Allah odredi može doći do uroka, a samim tim, i do određenih problema kod bebe (nekontrolisan plač, nespavanje, odbijanje dojenja majke, žutilo u licu)
Svakako, ovo mogu da budu i medicinski problemi, tako da se treba prvo potražiti savjet pedijatra.

Da bi se spriječilo djelovanje uroka, odnosno da bi roditelj zaštitio svoje dijete od urokljivih očiju, neka urade sljedeće.

- Kad vam se neko najavi u goste ili vi trebate nekoga sa bebom da posjetite, sa nijjetom zaštite, možete dijete od uroka zaštiti na dva načina:

1. Sakupite dlanove ruku prema licu i unutar dlanova proučite sure: Ihlas, Felek i En-Nas i dovu: U'izukum bi kelimatillahi tamme, min kulli šejtanin ve hamme, ve min kulli 'ajnin lamme, a zatim u zatvorene dlanove puhnite i takvim rukama potarite po bebi, lice, glava, prsa i komplet tijelo.

2. Drugi način je isti kao i prvi, samo ne morate učiti u ruke, nego pored bebine glave proučite gore navedeno, i onda lagano puhnete u nju, od glave pa prema dolje.

Nakon ovoga, uz Allahovu pomoć, vaša beba, biće zaštićena od džinskog i ljudskog uroka.

Ovako isto možete bebi proučiti i pred spavanje.

Saudin Cokoja, prof.